Kérjük engedélyezze a javascriptet böngészőjében a maximális élmény érdekében!

Ön egy elavult böngészőt használ!
Kérjük frissítse a meglévőt vagy töltse le az alábbi modern böngészők valamelyikét!

Chrome letöltése vagy Firefox letöltése

Magnézium – belső békénk ásványi anyaga

Sokunknak a stressz mindennapjaink részévé vált, legyen annak az oka a munkahely, család vagy bármilyen élethelyzet, ami számunkra feszültséggel jár. A stressz alapvetően nem káros az egészségre, rövid távon például kedvezően hat a teljesítményünkre. Ha azonban ez a „készenléti állapot” tartósan fennáll, annak egészségünkre nézve negatív hatásai lehetnek.

A krónikus stressz kihat az anyagcserére, immunrendszerre szív- és érrendszerre, valamint az idegrendszerre is. Hosszabb távon olyan jellegzetes tüneteket okozhat, mint pl. az alvászavar, kimerültség, hát- és fejfájás vagy izomfeszülés. Ismerősen hangzanak az előbb felsoroltak? Hasonló tünetek jeletkezhetnek magnéziumhiányos állapotban is.

Stressz és magnéziumhiány

Mi az összefüggés a stressz és magnéziumhiány között?

Különböző stresszhelyzetekben - munkahelyi nyomás, alváshiány, családi konfliktus - szerveztünk úgynevezett stresszhormonokat bocsát ki, mint pl. a kortizol és az adrenalin. Ezek a „hírvivő anyagok” a szervezetet komoly erőfeszítésre, az energiakészletek mozgosítására ösztönzik. Több ezer éve ez kifejezetten hasznos volt, hogy teljes erődbedobással tudjunk harcolni vagy éppen menekülni, de manapság erre már nincs szükség. A legtöbb stresszhelyzetben tulajdonképpen nem tudjuk levezteni a „felgyülemlett feszültséget”, túl magas marad a kortizolszint.

A magnézium fontos szerepet játszik a stresszhormonok szabáloyzásában, ha a szervezetben megfelelő mennyiségben van jelen, képes ellensúlyozni a túlzott kortizol kibocsátást. A magas kortizolszint és folyamatos feszültség hatására azonban a magnéziumkiválasztás fokozódik, vagyis magnéziumszükségletünk növekszik. Ha nem fedezzük az emelekedett szükségletet, akkor szervezetünk elkezdi felhasználni az eltárolt mennyiségeket, amik visszapótlás hiányában előbb-utóbb kiürülhetnek. A folyamatosan csökkenő magnéziumszint hatására a hiány ismert tünetei jelentkezhetnek, mint pl. az izomfeszülés, izomgörcs, fáradtság, kimerültség és idegesség.

stressz ördögi köre

Tehát mi is történik?

A magnézium és a stressz egy ördögi kört alkot egymással. Stressz alatt fokozódik a magnézium kiválasztás, magnéziumhiányos állapot alakulhat ki. Magnézium hiányában a stresszhormonok szabályozása nem működik megfelelően, túl sok hormon szabadul fel. A hormonok hatására tovább fokozódik a magnézium kiválasztása felerősödik a magnéziumhiányos állapot, megjelenhetnek a magnéziumhiány jellegezetes tünetei.

Az olyan stresszel kapcsolatos tünetek enyhítésében, mint pl. az izomfeszülés, idegesség, fáradtság és kimerültség a magnézium hatékony támogatást nyújthat. Ha odafigyelünk a megfelelő bevitelre, újratöltjük a kiürült készleteinket, akkor a stressz és a magnéziumhiány alkotta ördögi kör megszakítható, szervezetünk visszatérhet a nyugalmi állapotátba.

a stressz ördögi köre megszakítható

Tudtad?

A magnézium hozzájárul:

  • az idegrendszer megfelelő működéséhez
  • a pszichológiai funkciók fenntartásához
  • a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez

Étrend-kiegészítő készítmény.
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a változatos, vegyes étrendet!
Gyermekek elől elzárva tartandó!
Forgalmazó: Mediway Kft.