Kérjük engedélyezze a javascriptet böngészőjében a maximális élmény érdekében!

Ön egy elavult böngészőt használ!
Kérjük frissítse a meglévőt vagy töltse le az alábbi modern böngészők valamelyikét!

Chrome letöltése vagy Firefox letöltése

Magnézium – izmaink ásványi anyaga

Köztudott, hogy a magnézium fontos szerepet játszik az izmok megfelelő működésében. Ha a magnézium-bevitel nem megfelelő, az izmok elernyedése és összehúzódása problémákba ütközhet. Ilyenkor leggyakrabban a sokak által jól ismert izomgörcsök jelentkezhetnek. Aki rendszeresen sportol, aktív életvitelt folytat, izzadás révén sok értékes ásványi anyagot (többek között magnéziumot) veszít, melynek visszapótlására érdemes különös figyelmet fordítani a magnéziumhiányos állapot megelőzése érdekében.

Energiatermelés

Teljesen mindegy milyen sportot űzünk, úszunk, biciklizünk, túrázunk, izmainknak energiára van szüksége, hogy mozgásba hozzon minket. Az emberben végbemenő majdnem minden lényeges biokémiai folyamathoz szükséges energia közvetlenül vagy közvetetten az ATP, más néven „energiavaluta” molekula bomlásából származik. Az izmok összehúzásához szükséges energia forrása szintén ehhez a molekulához kapcsolódik.

Hogy az ATP-ből energiát nyerjen ki a szervezet, lebontja azt. Ezt a felszabaduló energiát azonban az izmaink csak megfelelő magnéziumszint mellett tudják hasznosítani.* Ha az izmok szűkölködnek ebben az ásványi anyagban, akkor nem tudják teljes mértékben fedezni az energiaszükségletüket, ha viszont a szervezet magnéziumszintje megfelelő, akkor a mozgáshoz, sporthoz szükséges extra energia biztosítható.

Izomműködés

A magnézium nem csak az energiatermelésben, az izmok megfelelő működésében (más elektrolitokkal együtt) is kulcsfontosságú szerepet játszik. A kalcium, nátrium és kálium felelős az izmok megfeszítéséért. Ezek az ásványi anyagok az idegsejtekbe jutva, ingerlik azokat, melynek hatására az izmok megfeszülnek. A magnézium az elernyedésért felel, szabályozza, hogy mennyi stimuláló anyag juthat keresztül a sejthártyán ingerelve ezzel az idegsejteket. Ha az ásványi anyagok egyensúlya megbomlik, az hatással van az izomműködésre.

Alacsony magnéziumbevitel esetén, a vérben lévő magnéziumszint csökken. Mivel szervezetünk a vérben lévő szint megtartására törekszik, így a jelentkező hiányt a meglévő tartalékokból pótolja vissza. A magnézium nagy része a csontokban és az izmokban található, így hiány esetén a szervezet ezekhez a készletekhez fog nyúlni. Ha az izmokban lévő magnéziumszint csökken, az elektrolitok egyensúlya megbomlik. Ilyenkor a sejthártyán átjutó ásványi anyagok aránya megnő, az idegsejtek túlingerlődnek. Ennek következményeként olyan jól ismert tünetek lépnek fel, mint az izomfeszülés és az izomgörcs.

Bár a magnéziumhiány legismertebb tünetei az izomműködéshez köthetőek, testünk sokféleképpen jelezhet, ha csökken ennek az ásványi anyagnak a szintje a szervezetünkben. Részletesebben a magnéziumhiány tüneteiről itt olvashatsz.

Tudtad?

  • Az izzadás fokozza a magnéziumveszteséget
  • A magnézium fontos szerepet játszik az energiatermelő anyagcsere folyamatokban
  • A magnézium hozzájárul a normál izommködéshez
  • A magnéziumhiány egyik leggyakoribb tünetei az izomfeszülés és izomgörcs

* Funkcionális gimnasztika - Barbara Oettinger, Thomas Oettinger, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft. (2011)

Étrend-kiegészítő készítmény.
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a változatos, vegyes étrendet!
Gyermekek elől elzárva tartandó!
Forgalmazó: Mediway Kft.