Kérjük engedélyezze a javascriptet böngészőjében a maximális élmény érdekében!

Ön egy elavult böngészőt használ!
Kérjük frissítse a meglévőt vagy töltse le az alábbi modern böngészők valamelyikét!

Chrome letöltése vagy Firefox letöltése

Magnéziumszükséglet

A magnézium szervezetünk számos folyamatában nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Részt vesz több száz enzim működésében, jelentősége van az anyagcserében és az egészséges csontozat fenntartásában. A magnézium hozzájárul a normál izomműködéshez, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez, valamint az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Tudtad?

Egy felnőtt ember szervezetében kb. 24 g magnézium található. *

csont
53% csontokban

izom
27% izmokban

lágyszövet
19% lágyszövetekben

vér
1% vérben

Mennyi az annyi?

Egy felnőtt átlag napi magnéziumszükséglete kb. 300-350 mg között mozog. Azonban, hogy pontosan kinek mennyi magnéziumra van szüksége az igen eltérő lehet. Férfiaknál és nőknél, fiataloknál is időseknél, aktívan sportolóknál vagy irodai munkát végzőknél más és más az ideális mennyiség.

A fejlődési szakaszokban, pl. a fiatal felnőtteknél, szoptató édesanyáknál vagy terhesség alatt a szervezet magnéziumszükséglete növekszik. De ugyan úgy több magnéziumra van szüksége azoknak, akik aktívan sportolnak, nehéz fizikai munkát végeznek vagy állandó stressznek vannak kitéve.

Ajánlott napi bevitel **

ajánlott napi magnézium bevitel ajánlott napi magnézium bevitel

Fokozódó szükséglet

Bizonyos élethelyzetekben, mint pl. állandó fizikai és szellemi igénybevétel, terhesség vagy szoptatás, a szervezet magnéziumszükséglete növekszik. Ilyenkor különösen figyelj oda a megfelelő mennyiég bevitelére!

Magnéziumszükséglet
Magnéziumszükséglet

Magnéziumforrások

Megfelelő táplálkozással, magnéziumban gazdag ételek fogyasztásával a napi szükséglet általában kielégíthető. Szerencsére magnéziumban gazdag ételeket bőségesen találhatunk, így ha alapvetően egészségesen táplálkozunk, akkor nem kell drasztikus változásokat bevezetnünk az étkezés terén.

Magnéziumot mind állati, mint pedig növényi eredetű ételekben találhatunk, így a vegetáriánusok is könnyen hozzájuthatnak a napi szükséges mennyiséghez. Nagyon jó források lehetnek a teljes kiőrlésű gabonák, az olajos magvak és zöld levelű zöldségek.

jó magnéziumforrások

* Wilhelm Jahnen-Dechent - Markus Ketteler:
Magnesium basics. Clinical Kidney Journal 2012

** A DGE (Német Táplálkozástudományi Társaság) ajánlása napi magnéziumbevitelre a „Németország-Ausztria-Svájc irányadó értékek a táplálékbevitelre” c. kiadványban, 2. kiadás, 2., 2016-os frissített példány

*** Dr. Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat. Medicina könyvkiadó Zrt., Bp., 2005

Étrend-kiegészítő készítmény.
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a változatos, vegyes étrendet!
Gyermekek elől elzárva tartandó!
Forgalmazó: Mediway Kft.